pelargon i mat



Mjuk chokladkakaMjuk chokladkaka

3 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
150 g smör, smält
2 ägg
1 ½ dl hett vatten
Florsocker
10 fint hackade doftpelargonblad

Blanda de torra ingredienserna. Mixa in fettet och därefter äggen ett i sänder. Rör sist ner vattnet och pelargonmixen och blanda väl. Häll smeten i en smord och bröad form.

Grädda på i nedre delen av ugnen i 30-45 minuter på 175 grader.

Garnera med siktat florsocker på kakan lägg eventuellt några blad eller blommor ovanpå. Serveras gärna varm med kall vaniljglass.


Fryst cheesecake med pelargonsmak
Fryst cheesecake med pelargonsmak8 - 10 port

Satsen blir cirka 1,5 liter smet och brukar vara lagom till en större pajform.

4 ägg 
2 dl strösocker 
400 g Philadelphiaost 
2 tsk vaniljsocker 
4 dl vispgrädde 
6 st digestivekex 
8-10 fint hackade blad av citrondoftande blad från doftpelargon

Smula ner digestivekex i botten på formen. Skilj på äggulor och vitor och lägg dem i var sin skål. Vispa äggulorna med sockret. Mosa osten och blanda ner den i vaniljsockret (gärna i matberedare eller med elvisp). Vispa grädden i en tredje skål och rör försiktigt ner den i ägg-ostblandningen. Vispa äggvitorna hårt och rör till sist försiktigt ner dem i smeten. Blanda ner de finhackade pelargonbladen. Slå i formen och ställ i frysen över natten. Tas upp och ställs i rumstemperatur en halv timme innan den ska avnjutas.

Ha gärna blad eller blommor från doftpelargon överst och pudra florsocker över innan servering.


Sockerkaka med blad av doftpelargoner
Sockerkaka med blad av doftpelargonerLägg blad av rosdoftande pelargoner i botten på bakformen. Gör smeten enligt ditt vanliga recept och häll i formen. Sätt in i ugnen. När kakan är färdig, tar du bort pelargonbladen. Garnera med blad eller blommor från doftpelargon eller en blandning av båda.

Du kan även finhacka 5-6 blad av en rosdoftande pelargon och blanda med ca 2 dl socker. Häll blandningen i degen och baka kakan som vanligt, utan att lägga pelargonblad i botten på bakformen. Garnera med pelargonblad, pelargonblommor eller en blandning av båda.

Pelargonsockerkaka

Ca 25 blad från doftpelargoner
225 g smör
2 ½ dl socker
4 uppvispade ägg
3 ¾ dl vetemjöl
2 ½ tsk bakpulver

Smörj och mjöla två runda bakformar och täck bottnarna med doftpelargonblad. Rör smör och socker pösigt. Blanda i de hårt vispade äggen, och sist mjölet blandat med bakpulvret. Fördela smeten i de två formarna och grädda i ca 25 minuter i 200 grader tills kakorna är genom gräddade. Stjälp upp kakorna och låt kallna. Plocka bort bladen. Bred fyllning över den ena kakan t.ex. äppelgelé, vispgrädde osv. Lägg den andra kakan över. Garnera med några vackra pelargonblad, sikta över florsocker och ta försiktigt bort bladen.

MorotskakaMorotskaka

75 g smör
1 dl honung
3 ägg delade i gulor och vitor
2 msk fint hackade doftpelargonblad 
1 dl fint malda nötter
1 tsk bakpulver
2 stora fint rivna morötter

Smörj och ströa en rund bakform.
Rör smör och honung mjukt.
Blanda i övriga ingredienser utom äggvitorna, som vispas till hårt skum.
Blanda försiktigt ner dom i smeten.
Grädda i 175 grader i ca 45 minuter


PelargonmuffinsPelargonmuffins

2 ägg
3 dl pelargonsocker
(se recept längre ner)
200 g smält smör
1 dl mjölk
1 msk citronsaft
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda det smälta smöret med mjölken och rör ned det i smeten. Tillsätt de torra ingredienserna och rör tills smeten är jämn. Till sist häller du i citronsaften. Fördela smeten i muffinsformar.
Det går åt ca 20 formar. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min i 225°.